Senioren badkamers, veel comfort en zeker niet oubollig…

seniorenDe toegang tot de sanitaire ruimten in de woning zijn niet altijd optimaal. Ook de inrichting van de badkamer zelf laat nog wel eens te wensen over. Dit wordt vaak ontdekt als we eens een keertje minder mobiel zijn, doordat we bijvoorbeeld met een voet of arm in het gips lopen.

Tijdelijk behelpen is meestal geen probleem, maar als we een dagje ouder worden zijn enkele aanpassingen in de badkamer toch wel handig.

Tips voor een seniorenbadkamer

Het is vaak niet nodig de hele badkamer ineens te verbouwen. De meeste aanpassingen kunnen makkelijk worden aangebracht en bieden ook reeds op jongere leeftijd veel comfort.

  • Een brede toegangsdeur, het liefst zonder dorpel, zodat men makkelijk kan passeren eventueel met een looprekje.
  • Er moeten voldoende steunpunten aanwezig zijn. Denk hierbij aan het toilet, wastafel en douche.
  • Een verhoogd toilet, zodat men niet ver door de knieën hoeft te zakken.
  • Een inloop douche met zit mogelijkheid.
  • Thermostaatkranen voor wastafel en douche.
  • Het liefst alles zwevend gemonteerd, zodat er minder kans op stoten is en het is makkelijker bij de schoonmaak.

Het aanpassen van de badkamer is niet enkel aan te raden voor het gebruiksgemak, maar ook uit oogpunt van de veiligheid.

Denk nu niet dat met deze aanpassingen de badkamer eruit gaat zien als in een ziekenhuis. Ook een seniorenbadkamer kan er strak en modern uitzien.

Domotica in de badkamer

Je kunt nog een stapje verder gaan en kijken wat de mogelijkheden van domotica in de badkamer zijn. Zo kun je bijvoorbeeld door verwarming lekker in een reeds voorverwarmde badkamer douchen en zijn er kranen met sensoren. Domotica kan daarnaast in het gehele  huis geïntegreerd worden.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.